Kärnkraften behöver alltid löjligt mycket statligt stöd för att kunna byggas. 400 miljarder kronor är tydligen inte tillräckligt, intresseorganisationen Svenskt Näringsliv kräver därför nu mer statliga pengar till kärnkraften.
I Ekots lördagsintervju (4 maj 2024) säger Jan-Olof Jacke, vd för Svenskt Näringsliv, att kärnkraften måste få ännu mera statligt stöd för att den ska kunna byggas ut.
Hur var det nu med att kärnkraften skulle stå på egna ben och att den bara skulle byggas ut på marknadsmässiga grunder? Det är ju lite roligt med alla dessa högertyckare, i varje annan fråga så är de på gränsen till sjukligt marknadsliberala, men när det kommer till just kärnkraften så har de inga som helst problem med planekonomi och kraftsocialism.
Vattenfalls vd, Anna Borg, har sagt att kärnkraft inte är lönsamt på kommersiell grund. Till och med regeringens finansdepartement försöker ju bromsa satsningarna på ny kärnkraft eftersom den är så ohyggligt dyr. Enligt statens egna kärnkraftssamordnare, Carl Berglöf, kommer regeringens mål om att bygga tio storskaliga kärnkraftsreaktorer att kosta runt 1000 miljarder kronor.
Alla med någon slags normalbegåvning förstår ju att vi inte kan lägga närmare tusen miljarder kronor på att bygga ut kärnkraften och samtidigt kunna finansiera satsningar på förnybara energikällor. Och på något sätt ska vi ju även ha pengar kvar till andra lika livsviktiga miljö- och klimatsatsningar och samhällsanpassningar. Det går ju inte ihop!
Kärnkraft är helt enkelt ett ekonomiskt haveri - och ett farligt slöseri med den lilla tid vi nu har på oss. Ska vi överleva klimatkrisen (ja, nu handlar det faktiskt om vår överlevnad) så behöver vi bygga ut de förnyelsebara energikällorna. Vi har inte tid eller råd med känkraften.