Kvinnoregistret visar bristen på etiskt tänkande inom polisen
I slutet av 2013 avslöjades det att Skånepolisen hade fört ett olagligt register över personer med romsk härkomst. Mindre än ett år senare, i slutet av 2014, framkom det att Södertörnspolisen har fört register över kvinnliga brottsoffer. I detta register använde polisen attribut som ”krånglig” och ”förståndshandikappad” för att beskriva kvinnor som hade anmält misshandel eller hot från närstående män. Datainspektionen har beslutat att inleda en granskning av kvinnoregistret för att se omfånget av det olagliga och högt oetiska registret. Romregistret och kvinnoregistret får en att undra hur många andra olagliga och oetiska register har polisen egentligen har?
Nu verkar det som att någon inom polisen har försökt ta reda på vem som läckte uppgifterna om kvinnoregistret till Ekot som först publicerade avslöjandet. ”Enligt Sveriges Radio misstänker nu JK att någon inom polisen brutit mot lagen och en förundersökning har därför inletts. Om en eftersökning har skett kan det leda till fängelsestraff”, skriver SVT Nyheter.
Anställda inom svenska myndigheter, såsom polisen, har rätt att anonymt lämna ut känslig information till media utan att myndigheten eller arbetsgivaren försöker hitta och tysta läckan. Denna rätt finns skyddad i vår svenska grundlag. Detta är alltså ett allvarligt grundlagsbrott som den här eller de här poliserna nu kanske har begått. Och jag har svårt att tro att hen inte vet om att detta handlande är högst olagligt.
Nu är det viktigt att påpeka att det fortfarande bara rör sig om misstankar om ett eventuellt grundlagsbrott. Men alla dessa register gör mig rent ut sagt orolig över hur den svenska polisen prioriterar och agerar – och deras uppenbara brist på etik och sunt förnuft.
0 Comments
Recommended Comments
There are no comments to display.