Sign in to follow this  
Followers 0
  • entry
    1
  • comments
    0
  • views
    105

С какво се оборудва добрият градинар?

Някой някога беше казал, че да се занимаваш с градинарство е възможност да се отдадеш на философстване, тайно от околните.

Действително, запалените градинари знаят, какво удоволствие и уединение носи времето, посветено на градината и каква голяма радост доставя всяка дейност, свързана с отглеждането на различни растителни култури.

За да се наслаждаваме на вкусни плодове и зеленчуци и да изпълваме очите си с красотата на разнообразни цветя, цветни и зелени храсти обаче, трябва да имаме известни познания и оборудване, с което да работим.

От какво оборудване се нуждае добрият градинар?

За да се чувствате на място в собствената си градина, вие се нуждаете от удобни инструменти, които са винаги под ръка. Освен основния градински гроубокс комплект е добре да имате и резервен, който можете да опаковате добре, за да защитите от влага и корозия. Никога не е излишно да се запасите с резервна лопатка, гребло или мотика, в случай, че тези с които обикновено работите изведнъж се повредят.

Инструментите са важни, но още по-голямо значение за успешното градинарство има почвата.

Това, което можете да направите е да я наторите с компост, сух торфен мъх и тор. Необходими са ви и препарати за защита на растенията от вредители и вещества, които да обогатят почвата и въздуха в оранжерията, ако имате такава.

За фазата на цъфтеж се препоръчва ускорител на цъфтежа Shooting Powder на House & Garden за последните 3 седмици преди прибиране на реколтата, тъй като той добавя тегло и плътност на съществуващите плодове.

Зеленчуковите лехи са удобни и красиви, освен това, ще ви радват с изобилна реколта, ако се грижите добре за тях.

За да си ги направите са ви нужни тухли, греди и камък. Обикновено широчината на лехата е от 30-40 до максимум 70-80 см. Тревната площ е идеална среда за смесени растения. За да бъдат те защитени, е добре да се постави и прозрачен покрив, през който да прониква оптимално количество светлина. Благодарение на него, вашите култури няма да боледуват толкова, ще се развиват добре и ще дават плод по-бързо от тези, които се отглеждат на открито.

В стените на лехите можете да посадите висящи растения, например ягоди.

Предимството на този тип лехи е в това, че чрез тях се пести място в градината, но недостатъка е в необходимостта от построяването им, нуждата от много органика, която трябва да бъде от високо качество.

От друга страна, до късно през есента и зимата ще се радвате на хубави и свежи зеленчуци, а работата по отглеждането им няма да ви се струва толкова трудоемка.

На пръв поглед дребните неща за градината като ръкавици, предпазни дрехи и престилка за по-удобна работа, не винаги се споменават, когато става въпрос за градинарство, но те ви дават възможност да се чувствате удобно по време на засаждане, плевене и бране на реколтата, така че не бива да бъдат оставяни на заден план. Нуждаете се от кофи, количка, малки ножици, достатъчно ръкавици, за да работите без проблеми и за да защитите ръцете си по време на работа.

Поливните системи са от съществено значение за градината. Растенията се нуждаят от оптимално количество вода всеки ден и вие трябва да им го осигурите, ако искате да ви радват със свежи и здрави листа, стебла, цветове и плодове.

За повече инфо: growshop grow.bg

celery-1732569_640.jpg


  Report Entry


0 Comments


There are no comments to display.

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing inSign In Now