Sign in to follow this  
Followers 0
  • entry
    1
  • comments
    0
  • views
    104

About this blog

Searching for green ways to grow, feed and water our plants and gardens...

Entries in this blog

vencislava.hristova

Някой някога беше казал, че да се занимаваш с градинарство е възможност да се отдадеш на философстване, тайно от околните.

Действително, запалените градинари знаят, какво удоволствие и уединение носи времето, посветено на градината и каква голяма радост доставя всяка дейност, свързана с отглеждането на различни растителни култури.

За да се наслаждаваме на вкусни плодове и зеленчуци и да изпълваме очите си с красотата на разнообразни цветя, цветни и зелени храсти обаче, трябва да имаме известни познания и оборудване, с което да работим.

От какво оборудване се нуждае добрият градинар?

За да се чувствате на място в собствената си градина, вие се нуждаете от удобни инструменти, които са винаги под ръка. Освен основния градински гроубокс комплект е добре да имате и резервен, който можете да опаковате добре, за да защитите от влага и корозия. Никога не е излишно да се запасите с резервна лопатка, гребло или мотика, в случай, че тези с които обикновено работите изведнъж се повредят.

Инструментите са важни, но още по-голямо значение за успешното градинарство има почвата.

Това, което можете да направите е да я наторите с компост, сух торфен мъх и тор. Необходими са ви и препарати за защита на растенията от вредители и вещества, които да обогатят почвата и въздуха в оранжерията, ако имате такава.

За фазата на цъфтеж се препоръчва ускорител на цъфтежа Shooting Powder на House & Garden за последните 3 седмици преди прибиране на реколтата, тъй като той добавя тегло и плътност на съществуващите плодове.

Зеленчуковите лехи са удобни и красиви, освен това, ще ви радват с изобилна реколта, ако се грижите добре за тях.

За да си ги направите са ви нужни тухли, греди и камък. Обикновено широчината на лехата е от 30-40 до максимум 70-80 см. Тревната площ е идеална среда за смесени растения. За да бъдат те защитени, е добре да се постави и прозрачен покрив, през който да прониква оптимално количество светлина. Благодарение на него, вашите култури няма да боледуват толкова, ще се развиват добре и ще дават плод по-бързо от тези, които се отглеждат на открито.

В стените на лехите можете да посадите висящи растения, например ягоди.

Предимството на този тип лехи е в това, че чрез тях се пести място в градината, но недостатъка е в необходимостта от построяването им, нуждата от много органика, която трябва да бъде от високо качество.

От друга страна, до късно през есента и зимата ще се радвате на хубави и свежи зеленчуци, а работата по отглеждането им няма да ви се струва толкова трудоемка.

На пръв поглед дребните неща за градината като ръкавици, предпазни дрехи и престилка за по-удобна работа, не винаги се споменават, когато става въпрос за градинарство, но те ви дават възможност да се чувствате удобно по време на засаждане, плевене и бране на реколтата, така че не бива да бъдат оставяни на заден план. Нуждаете се от кофи, количка, малки ножици, достатъчно ръкавици, за да работите без проблеми и за да защитите ръцете си по време на работа.

Поливните системи са от съществено значение за градината. Растенията се нуждаят от оптимално количество вода всеки ден и вие трябва да им го осигурите, ако искате да ви радват със свежи и здрави листа, стебла, цветове и плодове.

За повече инфо: growshop grow.bg

celery-1732569_640.jpg

Sign in to follow this  
Followers 0